زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

آب راکد





آب راکد به معنی آب ثابت است که از آن در باب طهارت بحث شده است.


۱ - اقسام آب



آب‌ یا مطلق‌ است یا مضاف. آب‌ مضاف: مانند فشرده اجسام مثل آب هندوانه و انار و مانند آبی که با چیز دیگری ممزوج شود، به طوری‌که به آن آب گفته نشود مثل آب شکر (شربت) و آب نمک. و بنابراین آب مطلق آبی است که فشرده اجسام مثل آب هندوانه و انار نبوده و یا ممزوج با چیز دیگر به طوری نشده باشد که به آن آب (بدون قید) صدق نکند.

۲ - اقسام آب مطلق



امام خمینی (قدّس‌سرّه) در تحریرالوسیله در بیان اقسام آب مطلق می‌نویسند: «المطلق اقسام: «الجاری، و النابع بغیر جریان، و البئر، و المطر، و الواقف، و یقال له: الراکد.» یعنی آب مطلق‌ بر چند قسم است: آب جاری و آبی که (از زمین) می‌جوشد ولی جریان ندارد و آب چاه و آب باران و آب ایستاده، که به آن «راکد» می‌گویند. به این بیان، آب کر و آب قلیل قسیم یکدیگر در نظر گرفته شده و از آن‌ها با تعبیر واقف و راکد یاد شده است.

۲.۱ - آب راکد


آب راکد یا واقف، آبی است که قسیم آب جاری، آب چشمه، آب چاه و آب باران است و به بیان تحریرالوسیله که گذشت، شامل آب کر و قلیل است.

۲.۲ - آب کر و قلیل


آب راکد (آب مطلق که آب جاری، چشمه، چاه و باران نیست) اگر‌ اندازه آن کمتر از حد کر باشد به آن آب قلیل گفته می‌شود و اگر به‌اندازه کر و بیشتر از آن باشد آب کر گفته می‌شود.
در تحریرالوسیله در بیان‌اندازه کر آمده است: للکرّ تقدیران: احدهما: بحسب الوزن، و هو... بحسب الکیلو المتعارف (۴۱۹/ ۳۷۷) علی الاقرب‌. و ثانیهما: بحسب المساحة، و هو ما بلغ ثلاثة و اربعین شبراً الا ثمن شبر علی الاحوط، بل لا یخلو من قوّة.» یعنی آب کر به دو صورت‌ اندازه‌گیری می‌شود: اول با وزن و آن... بر حسب کیلوگرم رایج بنابر اقرب ۳۷۷ کیلو و ۴۱۹ گرم است. دوم با مساحت (گنجایش) و آن چهل و سه وجب است و یک‌هشتم وجب کم (چهل و دو وجب و هفت‌هشتم وجب) است بنابر احوط بلکه خالی از قوت نیست.


۳ - احکام



آب راکد اگر به اندازه کر باشد، احکام آب کر و اگر کمتر از آن باشد، احکام آب قلیل را دارد. مگر آن که به منبع کر يا آب جاری متّصل باشد که در اين صورت، در نجس نشدن به ملاقات نجاست، حکم آب جاری را دارد.

۴ - ادرار در آب راکد



ادرار کردن در آب به ويژه آب راکد، مکروه است.

۵ - پانویس


 
۱. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۱، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه.    
۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۱، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه.    
۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۳، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسالة ۱۴.    
۴. طباطبائی یزدی، سیدمحمدکاظم، العروة الوثقی، ج۱، ص۷۹.    
۵. خمینی، سیدروح‌الله، توضیح المسائل، ج۱، ص۶.    
۶. طباطبائی یزدی، سیدمحمدکاظم، العروة الوثقی، ج۱، ص۳۴۴.    


۶ - منبع



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۱، ص۹۷.    
• ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.